Poslanci začali debatou o energetickom balíčku, čaká ich aj imunita

02.02.2012 Bratislava

Bratislava 2. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes začali tretí rokovací deň 28. schôdze debatou o implementácii tretieho energetického balíčka do slovenskej legislatívy, pričom diskusia k tejto téme im zabrala veľkú časť predchádzajúceho dňa. K aproximácii by malo dôjsť cez novely energetického a regulačného zákona.

Pravidlá obsiahnuté v právnych aktoch tretieho energetického balíčka Európskej únie sú zamerané najmä na podporu liberalizácie trhu s elektrinou a plynom, na zlepšenie práv spotrebiteľov, posilnenie právomocí a nezávislosti regulačných orgánov. Zároveň sa jeho implementáciou má podporiť solidarita regiónov a regionálnej spolupráce.

Balíček obsahuje podľa ministerstva hospodárstva aj ustanovenia o vytvorení nezávislej európskej inštitúcie, takzvanej Agentúry pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky. Jej hlavnou úlohou bude vytvárať rámec pre spoluprácu regulačných orgánov členských štátov únie.

Na rad sa dnes dostane aj očakávaný návrh na zrušenie priestupkovej imunity poslancov z dielne SDKÚ-DS, SaS, Mosta-Híd a KDH. Bývalá koalícia má na presadenie návrhu dostatok hlasov. Ako zahlasuje opozičný Smer-SD, zatiaľ nie je jasné. Líder strany Robert Fico v utorok (31.1.) povedal, že ak bude návrh normálny, sociálni demokrati ho podporia.

Hovoriť by sa malo aj o návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií, ktorý spoločne predložili strany bývalej vládnej koalície. Keďže ide o ústavný zákon, na jeho schválenie je potrebných aspoň 90 hlasov poslancov, ktoré pravica nemá. Opozičný Smer-SD však návrh nepodporí. Fico uznáva, že amnestie boli morálnym suterénom, ich zrušenie však považuje za suterén právny. Je preto ochotný zahlasovať len za deklaratórny ústavný zákon, ktorý by ich odsúdil.

KDH chce novelou vysokoškolského zákona presadiť, aby absolventi odboru katolícka teológia mohli získať titul PhD, namiesto súčasného PhDr. Po 17. hodine čaká snemovňu voľba člena Rady RTVS, voľba kandidátov na vymenovanie za členov výberových komisií uskutočňujúcich výberové konania sudcov a voľba členov Súdnej rady.

Napriek tomu, že je štvrtok, pravidelná Hodina otázok sa zrejme opäť neuskutoční. Od októbra, keď padla vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), stratili poslanci o tento inštitút záujem a členov kabinetu sa už nič nepýtajú.
 

Vyberte región